Skip to content
  • DOMOV
  • O NÁS
  • REDAKCIA
  • ODBERNÉ MIESTA
  • ARCHÍV ČÍSEL
  • KONTAKT

Bystrický PERMON

Banskobystrická revue pre popularizovanie vedy, umenia a cestovného ruchu

  • PROJEKTY
    • Náučný chodník BP
    • Medená cesta
    • Medený hámor
    • Projekt: Špaňodolinské granty
  • SERIÁLY
    • Banskobystrickí zlatníci
      • Franciscius Francisci
        • Kolekcia filigránskych gombíkov
      • Andreas Kolbány
        • Strieborná reliéfna spona
      • Krištof Lehner
        • Kanvica z pozláteného striebra
      • Samuel Libay
        • Pokál Jozefa Glabitsa
        • Vlasový šperk v tvorbe Samuela Libaya
      • Karol Miškovský
        • Strieborné príborové solitéry
      • Pavol Renner
        • Život a dielo zlatníka Pavla Rennera staršieho
    • Bohatstvo Banskej Bystrice
      • Ag – Striebro
      • As – Arzén
      • Au – Zlato
      • Ba – Bárium
      • Ca – Vápnik
      • Co – Kobalt
      • Cu – Meď
      • Fe – Železo
      • Hg – Ortuť
      • Ni – Nikel
      • Pb – Olovo
      • S – Síra
      • Sb – Antimón
      • U – Urán
      • W – Volfrám
      • Zn – Zinok
  • VIDEÁ
  • NAŠE PUBLIKÁCIE
  • PERMOŇÁCKE POTULKY A PODUJATIA
    • 20 rokov BYSTRICKÉHO PERMONA
    • ZA ŽIVA V BYSTRICI…2
  • Toggle search form
  • PREDSTAVENIE NÁUČNÉHO CHODNÍKA V MALACHOVSKEJ DOLIN Permoňácke potulky a podujatia
  • KALICH JURAJA RADVANSKÉHO Cechy a remeslá
  • Prvé písomné doklady o baníckej osade Staré Hory História okolia
  • Komorský gróf Ján Dúbravický a Banská Bystrica Osobnosti histórie
  • Neprajný osud pamätných stromov v Banskej Bystrici Fauna a flóra
  • „Genius loci“ rebélie História mesta
  • Nie je koliba ako koliba Stavby a architektúra
  • MEDOVÉ CHODNÍČKY  POD BANOŠOM Cechy a remeslá

ĽADOVNE A ĽADOVÉ JAMY

Posted on 6. augusta 2024 By Richard R. Senček
Vstup do ľadovne v areáli kaštieľa Radvanských. Foto: Anna Havlíčková 2014

Chladnička je v súčasnosti bežnou súčasťou našich domácností. Chladenie a mrazenie je jeden z najbežnejších spôsobov uchovávania potravín, najmä mäsa. Každý z nás si asi vie predstaviť, koľké škody by v teplejších
mesiacoch napáchal dlhodobejší výpadok elektrickej energie. V dnešnej uponáhľanej dobe sa veľmi nad takouto možnosťou nezamýšľame a ešte menej uvažujeme nad tým, ako sa s uchovávaním potravín vysporiadali v minulosti, v časoch, keď ešte nemali elektrický prúd. Jeden z hlavných spôsobov riešenia tohto problému, hlavne pre chudobnejšie vrstvy, bol pomerne jednoduchý: ak vôbec boli k dispozícii takéto
druhy potravín, konzumovali sa okamžite. Jednoduchou tepelnou úpravou dokázali predĺžiť životnosť rýchlo sa kaziacich potravín o niekoľko hodín až dní. Ďalším jednoduchým spôsobom, ktorý sa využíval najmä pri mäse, bolo solenie. Hrubá vrstva soli spomaľovala jeho kazenie, ale ani soľ nebola zadarmo, preto sa hlavne v dávnejších dobách využívalo aj sušenie. Mäso dnes už sušíme len výnimočne, zato sušené ovocie zažíva renesanciu. Bohatšie vrstvy obyvateľstva však využívali aj iný spôsob – chladenie. Za týmto účelom sa stavali špeciálne stavby – ľadovne alebo tzv. ľadové jamy. Ľadovne boli zvyčajne samostatne stojace kamenné stavby, ktoré sa nachádzali neďaleko obytných sídel alebo v poľovných revíroch. Pokiaľ bolo možné, využívali sa aj danosti terénu, napríklad jaskyne, podobne ako je to v ľadovni pri Vlachove v okrese Rožňava. U nás sa takáto ľadovňa zachovala pri Dolnom kaštieli v Radvani. Na druhej strane ľadové jamy boli zvyčajne súčasťou domov v meštianskej zástavbe. V hlinenej dlážke sa vykopala jama, hlboká približne dva metre s obdĺžnikovým pôdorysom, ale jej presné rozmery a tvar záviseli od rôznych faktorov. V menších osadách a obciach vznikali aj spoločné obecné ľadovne. Keď v priebehu času prestali byť ľadové jamy potrebné, boli zvyčajne zasypané. Nehomogénnosť pôdy pritom pri chôdzi ponad ne často môže vyvolávať efekt, ktorý naznačuje, že pod terénom sa nachádza dutina – ďalší podzemný priestor. Veľké ľadovne slúžili ako „úschovne“ ľadu aj pre širšie obyvateľstvo. Ľudia si sem chodili kupovať ľad. Zároveň to boli miesta, kde sa konali spoločenské udalosti spojené s hostinami. Bolo to veľmi praktické, nakoľko čerstvé potraviny boli hneď v dosahu. Niektoré ľadovne mali vybudovaný pekne upravený dvor, ktorý bol priamo určený na takéto hodovanie. Stavba mala zvyčajne valenú klenbu a bola zapustená pod úroveň terénu. Po stenách boli osadené háky, na ktoré sa vešalo mäso a niekedy boli jej súčasťou aj výklenky na lepšie skladovanie potravín. Podlaha bola urobená z drevených
dosiek a pilín, čím sa dosahovala väčšia izolácia ľadu od zeme. Ľad sa do ľadovne nanosil v zime. Išlo o hrubé asi 20 cm bloky, ktoré vážili aj 30 kg. Vozili sa z vodných tokov alebo špeciálne urobených jazierok
– tajchov. Práca to bola náročná, ale vyplatila sa. Ľad v ľadovniach často vydržal z jednej zimy až do druhej a potraviny tak ostávali dlho čerstvé.
V Banskej Bystrici existovalo takýchto ľadovní a ľadových jám viacero. Spomenuli sme dochovanú stavbu pri kaštieli v Radvani, ale najväčším spotrebiteľom ľadu neboli šľachtické sídla, ale pivovary. Pivo sa v Banskej
Bystrici varilo prakticky pod každou bránou, veď varenie piva patrilo medzi meštianske výsady. Preto aj spotreba ľadu bola vysoká. Jedna z veľkých pivovarníckych ľadovní sa nachádzala aj pod vrchom Urpín. Nie je známe, či dve štôlne, ktoré sú zakreslené už na mape 2. vojenského mapovania, boli vybudované za účelom uchovania ľadu, alebo ich význam bol iný, avšak okolo roku 1867 ich ako ľadovne používal pivovarník Rudolf Herritz (Hric). Štôlne existujú dodnes a sú súčasťou krytu civilnej obrany pod Urpínom. Ľad sa sem nosil z Hrona, avšak už čoskoro ich kapacita nestačila. Pivovar, ktorý bol situovaný na dnešnom Námestí Štefana
Moyzesa, časť svojich prevádzok preniesol na Trosky. Tu bola vybudovaná sódovkáreň, plnička, ale predovšetkým veľké podzemné skladové priestory a ľadovne. Dnes už neexistujú a na ich mieste stojí Europa shopping centrum. Ani ľad sa sem nenosil z Hrona, ale na riečke Tajovka boli vybudované tri tajchy, ktoré v lete slúžili ako rybníky.
Dnes už po ľadovniach a ľadových jamách ostali len drobné artefakty a záznamy v historických spisoch. Naši predkovia si vedeli pomôcť a, i keď to bolo náročné, vymysleli si chladničky, ktoré výborne fungovali aj bez elektrického prúdu.

Richard R. Senček, Bystrický Permon 1/2016, s. 9

Cechy a remeslá Tags:ľadové jamy, ľadovne

Navigácia v článku

Previous Post: HODRUŠA-HÁMRE_BURZA MINERÁLOV
Next Post: CHATA POD VEĽKÝM BOKOM (1936-1944)

Related Posts

  • MICHAL KÖNIGSBERGER – banskobystrický banský podnikateľ     Cechy a remeslá
  • Život a dielo zlatníka Krištofa Lehnera Cechy a remeslá
  • Pekári a výroba chleba v Banskej Bystrici Cechy a remeslá
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče 2. Cechy a remeslá
  • Organári v Banskej Bystrici Cechy a remeslá
  • Život a dielo zlatníka Francisciusa Francisciho Cechy a remeslá

Najnovšie články

  • Čaro holičstiev v minulosti
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče, 3. časť
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče 2.
  • BADÍNSKY PRALES
  • PAPIERNE NA ÚZEMÍ SLOVENSKEJ ĽUPČE 1.ČASŤ

Archív

BYSTRICKÝ PERMON na Facebooku

Spoločnosť Meta nám v mesiaci február 2025 bez udania dôvodu zamedzila administratívny prístup k našej facebookovej stránke a zmazala nám sledovateľov a aj všetky príspevky za posledných 15 rokov. Nevieme s tým v tejto chvíli nič urobiť. Ďakujeme za porozumenie.

redakcia

Hľadáme prispievateľov

Ak máte záujem prispievať článkami do časopisu PERMON, kontaktujte nás TU

Autori

  • Ján Baláž (5)
  • Viera Banášová (1)
  • Ivana Bičanovská (1)
  • Jana Borguľová (2)
  • Marián Bovan (1)
  • Július Burkovský (10)
  • Marianna Bárdiová (4)
  • Peter Chorvát (1)
  • Igor Chromek (5)
  • Ivan Cillik (2)
  • Tomáč Cimerman (1)
  • Ján Demanko (1)
  • Daniel Diosi (1)
  • Karol Fremal (2)
  • Eva Furdíková (8)
  • Ivan Gargulák (1)
  • Filip Glocko (14)
  • Notbert Gáborčík (15)
  • Anna Havlíčková (4)
  • Robert Hoza (4)
  • Dušan Kaliský (5)
  • Michal Kiššimon (28)
  • Dušan Klimo (1)
  • Ladislav Kmet (1)
  • Jozef Kreutz (4)
  • Eva Kráľová (1)
  • Ľubomír Kubaščík (1)
  • Klára Kubíčková (1)
  • Martin Kvietok (3)
  • Leo Lichvár (1)
  • Jozef Likavčan (1)
  • Július Lomenčík (4)
  • Radoslav Mandalík (5)
  • Pavol Martuliak (2)
  • Jana Nahálková (1)
  • Ludvik Nábělek (2)
  • Slavomíra Očenášová-Štrbová (1)
  • Martin Patúš (1)
  • Andrej Predajniansky (1)
  • Emil Rakyta (1)
  • Richard R. Senček (32)
  • Anna Senčeková (9)
  • Vladimír Sklenka (6)
  • Andrej Stollmann (1)
  • Igor Thurzo (1)
  • Miloš Tichý (1)
  • Oto Tomeček (2)
  • Tomas Trstensky (1)
  • Peter Urban (1)
  • Jan Vicen (1)
  • Július Voskár (2)
  • Michal Várošík (1)
  • Ľubomír "Puky" Wágner (3)
  • Marián Číž (2)
  • Jozef Ďuriančík (5)
  • Jarmila Ďurišová (1)
  • Martina Škodová (1)
  • Ján Žilák (1)

Kategórie článkov

  • ZELENÝ STROMOLEZEC Fauna a flóra
  • Juraj Sarvaš
    Juraj Sarvaš – spomienky kamelota 2. svetová vojna
  • Keď si Banská Bystrica vojakov bránila História mesta
  • Študentský život v Laskomerského literárnej reflexii Hudba a zábava
  • Ciachovací úrad pre sudy v Banskej Bystrici Cechy a remeslá
  • Drevorubači a uhliari v lesoch Banskej Bystrice Cechy a remeslá
  • THÖKÖLYHO POVSTANIE A BANSKÁ BYSTRICA História mesta
  • Sídlisko pravekých prospektorov z Banskej Bystrice Archeológia

Najnovšie články

  • Čaro holičstiev v minulosti
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče, 3. časť
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče 2.
  • BADÍNSKY PRALES
  • PAPIERNE NA ÚZEMÍ SLOVENSKEJ ĽUPČE 1.ČASŤ

O nás

Časopis Bystrický permon vznikol v roku 2003 s cieľom populárnou formou oboznamovať obyvateľov mesta s jeho bohatou avšak po vačšine zabudnutou históriou. viac info

Copyright © 2025 Bystrický PERMON.

Powered by PressBook News WordPress theme

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}