Skip to content
  • DOMOV
  • O NÁS
  • REDAKCIA
  • ODBERNÉ MIESTA
  • ARCHÍV ČÍSEL
  • KONTAKT

Bystrický PERMON

Banskobystrická revue pre popularizovanie vedy, umenia a cestovného ruchu

  • PROJEKTY
    • Náučný chodník BP
    • Medená cesta
    • Medený hámor
    • Projekt: Špaňodolinské granty
  • SERIÁLY
    • Banskobystrickí zlatníci
      • Franciscius Francisci
        • Kolekcia filigránskych gombíkov
      • Andreas Kolbány
        • Strieborná reliéfna spona
      • Krištof Lehner
        • Kanvica z pozláteného striebra
      • Samuel Libay
        • Pokál Jozefa Glabitsa
        • Vlasový šperk v tvorbe Samuela Libaya
      • Karol Miškovský
        • Strieborné príborové solitéry
      • Pavol Renner
        • Život a dielo zlatníka Pavla Rennera staršieho
    • Bohatstvo Banskej Bystrice
      • Ag – Striebro
      • As – Arzén
      • Au – Zlato
      • Ba – Bárium
      • Ca – Vápnik
      • Co – Kobalt
      • Cu – Meď
      • Fe – Železo
      • Hg – Ortuť
      • Ni – Nikel
      • Pb – Olovo
      • S – Síra
      • Sb – Antimón
      • U – Urán
      • W – Volfrám
      • Zn – Zinok
  • VIDEÁ
  • NAŠE PUBLIKÁCIE
  • PERMOŇÁCKE POTULKY A PODUJATIA
    • 20 rokov BYSTRICKÉHO PERMONA
    • ZA ŽIVA V BYSTRICI…2
  • Toggle search form
  • VIDIECKE MIKROREGIÓNY V OKOLÍ BANSKEJ BYSTRICE Turistika
  • Kniha: Podzemie Banskej Bystrice a okolia História mesta
  • Pyšní Bystričania Život v meste
  • 150 rokov od narodenia významného vedca, rímsko-katolíckeho kňaza, maliara a politika Jozefa Murgaša Osobnosti histórie
  • PRVÉ SLOVENSKÉ GYMNÁZIUM BOLO V BANSKEJ BYSTRICI História mesta
  • Zabudnutý Karol Grün a príbeh jeho rodiny 2. svetová vojna
  • Sedem stredoslovenských banských miest „Septem civitates montane superiores“ História okolia
  • 100. VÝROČIE ÚMRTIA Teofila Stadlera Permoňácke potulky a podujatia

STARÉ HORY, MIČINÁ A ROKFORT

Posted on 19. marca 201319. marca 2016 By Notbert Gáborčík

Aj napriek tomu, že okolie Banskej Bystrice, ale aj celé Horehronie je priam obťažkané plochami lúk a pasienkov, výroba mliečnych produktov (bryndza, syry) tu nenašla svoje miesto. Tá sa v podstate začínala v oblasti pod Poľanou (Zvolenská Slatina, 1797). Napriek tomu výroba niektorých syrov ako trapist a rokfort je predsa len spojená s okolím nášho  mesta.  Uvádza to vo svojej nedávno publikovanej monografii MVDr. Ján Selecký „S l o v e n s k é   s y r y“  (EKO-Konzult, 2013). Aspoň stručne k histórii dvoch vyššie uvedených syrov.

Výroba syrov cudzieho pôvodu na území Slovenska siaha do  konca 19. storočia. Prvý syr trapist sa začal u nás vyrábať v Oravskom Podzámku roku 1883. Spôsob jeho výroby priniesol z Francúzska neznámy drotár zo Starých Hôr. Ten tam vyrábal pre producentov syrov prederavené plechové formy. Následne výrobu tohto syra (ako aj rokfortu) zaviedol známy bryndziar K. Burkhart v bryndziarni v Mičinej (1883). Výroba syru trapist vo Zvolene zanikla v roku 1952. Syr sa vyrábal z kravského mlieka. Jeho história je spojená s mníchmi rádu trapistov v Kláštore Port-du Salut (Francúzsko). Trapisti slúžia Bohu, bratom, tichu, modlitbe a fyzickej práci (Ora et labora  – Modli sa a pracuj). Syr sa vyrába z kravského mlieka a obsahuje 54 hmotnostných % sušiny a 45 hmotnostných  % tuku v sušine. V našich závodoch sa vyrábal s priemerom 16 cm a výškou 8 cm (hmotnosť 1,2 kg). História tohto známeho francúzskeho syra siaha až do čias pred stredovekom, Rimania ho poznali už v 1. storočí n. l. V roku 1411 francúzsky kráľ Karol VI. vydal listinu , na základe ktorej prisúdil obyvateľom mestečka Roquefort monopol na výrobu a skladovanie tohto syra v miestnych štvorposchodových jaskyniach v Combalou. Tie vznikli prepadnutím vrchu Combalou a do súčasnej podoby boli vybudované v 17. storočí. Cirkulácia vzduchu je prirodzená vďaka prasklinám – fleurines (z francúzskeho fúkať). Vďaka ním majú jaskyne stabilnú teplotu a vlhkosť. Podobne ako aj pri iných výrobkoch, aj v prípade rokfortu existuje viacero legiend či príbehov opisujúcich jeho pôvod. Aspoň jedna z nich. Pastier z Rokfortu, chcejúc sa ukryť pred silným slnkom, zašiel do jednej z jaskýň pod vrchom Cambalou, kde si chcel zajesť svoj syrový sendvič. Zbadajúc peknú dievčinu sa pustil za ňou. Trvalo mu to riadnu chvíľu, kým sa vrátil späť do jaskyne. Tu našiel svoj sendvič premenený na sivý a plesnivý chlieb. So silným pachom a modrou plesňou. To ho však neodradilo od toho, aby toto „čudo“ neochutnal. Zistil, že kombinácia syra a modrej plesne (Penicillium rokforti) má skvelú chuť. A nejako tak sa začalo aj s výrobou slávneho rokfortu. Pre zabezpečenie kvality tohto syra je dôležitá aj výživa oviec. Je vylúčené pridávanie priemyselných doplnkov do kŕmnej dávky. Môže sa pridávať iba seno a strukoviny (organického pôvodu) aj to len v malom množstve a pomere k podielu čerstvej trávy. Výroba syra je pomerne jednoduchá. Mieša sa raňajšie nepasterizované ovčie mlieko s mliekom z prechádzajúceho dňa a pridáva sa syridlo. Po dvoch hodinách sa tvaroh pokrája a naberie do foriem s dierkovanými bokmi, z ktorých vyteká srvátka. Vtedy sa do syra pridáva penicilínová pleseň (Penicillium rokforti).Po týždňovom pobyte v špeciálnej miestnosti sa syr pravidelne obracia. Následne sa syr vyberie z foriem a posiela do jaskýň pod Combalou. Tam sa namáčajú v slanom roztoku a napichávajú, aby do nich mohol vniknúť jaskynný vzduch a podporil sa rast plesne. Syr ostáva v jaskyni minimálne tri mesiace. Je zaujímavé, že čerstvé syry sa ukladajú na ťažké dubové dosky nasiaknuté vodou stekajúcou po skalách. Aj to zrejme svojím spôsobom prispieva k špeciálnej chuti tohto syra. Aj napriek tomu, že dnes sa dá laboratórne vyrobiť požadovaná pleseň, niektoré značky (napr. Papillon – motýľ) uprednostňujú pôvodné receptúry na získanie danej plesne. Upečie sa dosť nevydarený ražný chlieb (kôrka spálená, vnútro nedopečené). Po niekoľkotýždňovom pobyte v jaskyni sa takýto chlieb premení na veľkú plesnivú guľu. Vnútro sa usuší, rozomelie a ďalej upraví. Neskôr sa použije pri výrobe syra. Aká je história rokfortu na Slovensku? Historické pramene potvrdzujú, že ten istý slovenský bryndziar (K. Burkhart ) začal v roku 1883 vyrábať z ovčieho mlieka syr rokfort a to v Mičinej. O úspešnosti výroby svedčí fakt, že spolu s bratom založili exportnú firmu a napr. v roku 1894 už vyrobili 4000 ks rokfortu a 2000 ks trapistu. V období prvej československej republiky si začala francúzska vláda presadzovať, že iné krajiny by nemali používať názov syru rokfort. Preto neskôr Jozef Soc (majiteľ mliekarne v Dobrej Nive) začal presadzovať názov NIVA, ktorý sa udržal dodnes. NIVA je syr s modrou plesňou (Penicillium  roqueforti) a obsahuje 55%, sušiny a 50% hmotnostných  tuku).Keď hovoríme o výrobe syrov v oblasti Banskej Bystrice, žiada sa uviesť produkciu populárneho syra kaškaval, ktorý dozrieva v podzemných priestoroch pod Ľupčianskym hradom, ako aj výroby syrov na Mliečnej farme (Jozef Hiadlovský, Slovenská Ľupča), na ktorej sa ako na jedinej na Slovensku chová dobytok plemena Braunvieh (alpské hnedé). Farma produkuje syry vynikajúcej kvality. Treba len veriť, že aj takéto momenty, ako výroba špeciálnych – slovenských – syrov v okolí Banskej Bystrice prispeje k rozvoju agroturistky a zachovaniu životného prostredia.

Úplne na záver aspoň jeden jednoduchý recept na využitie rokfortu v kuchyni :

REZANCE S ROKFORTOM A VLAŠSKÝMI ORECHMI

Uvaríme domáce rezance, necháme ich dobre odtiecť a prikryjeme ich, aby nevychladli. Na panvici zmiešame rovnaké množstvo rokfortu a smotany. Pomiešame na miernom ohni, aby sa zmes pri topení nelepila na dno panvice. Teplotu necháme vystúpiť na 100 °C­. potom touto zmesou zalejeme uvarené rezance a všetko dobre premiešame spolu s nadrobno posekanými vlašským orechmi a čerstvo namletým čiernym korením. Dobrú chuť!

Cechy a remeslá, História okolia

Navigácia v článku

Previous Post: Prvý civilný sobáš v Riečke
Next Post: Sára, Ladislav – hlas SNP

Related Posts

  • Znaky na zvoniciach v Čeríne a  Starej Haliči História okolia
  • Šport Hotel Donovaly História okolia
  • Zvolávacia tabuľka grznárskeho (kožušníckeho) cechu Cechy a remeslá
  • Drevorubači a uhliari v lesoch Banskej Bystrice Cechy a remeslá
  • ĽADOVNE A ĽADOVÉ JAMY Cechy a remeslá
  • KEĎ PRI HRONE VLÁDLI KELTI História okolia

Najnovšie články

  • Čaro holičstiev v minulosti
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče, 3. časť
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče 2.
  • BADÍNSKY PRALES
  • PAPIERNE NA ÚZEMÍ SLOVENSKEJ ĽUPČE 1.ČASŤ

Archív

BYSTRICKÝ PERMON na Facebooku

Spoločnosť Meta nám v mesiaci február 2025 bez udania dôvodu zamedzila administratívny prístup k našej facebookovej stránke a zmazala nám sledovateľov a aj všetky príspevky za posledných 15 rokov. Nevieme s tým v tejto chvíli nič urobiť. Ďakujeme za porozumenie.

redakcia

Hľadáme prispievateľov

Ak máte záujem prispievať článkami do časopisu PERMON, kontaktujte nás TU

Autori

  • Ján Baláž (5)
  • Viera Banášová (1)
  • Ivana Bičanovská (1)
  • Jana Borguľová (2)
  • Marián Bovan (1)
  • Július Burkovský (10)
  • Marianna Bárdiová (4)
  • Peter Chorvát (1)
  • Igor Chromek (5)
  • Ivan Cillik (2)
  • Tomáč Cimerman (1)
  • Ján Demanko (1)
  • Daniel Diosi (1)
  • Karol Fremal (2)
  • Eva Furdíková (8)
  • Ivan Gargulák (1)
  • Filip Glocko (14)
  • Notbert Gáborčík (15)
  • Anna Havlíčková (4)
  • Robert Hoza (4)
  • Dušan Kaliský (5)
  • Michal Kiššimon (28)
  • Dušan Klimo (1)
  • Ladislav Kmet (1)
  • Jozef Kreutz (4)
  • Eva Kráľová (1)
  • Ľubomír Kubaščík (1)
  • Klára Kubíčková (1)
  • Martin Kvietok (3)
  • Leo Lichvár (1)
  • Jozef Likavčan (1)
  • Július Lomenčík (4)
  • Radoslav Mandalík (5)
  • Pavol Martuliak (2)
  • Jana Nahálková (1)
  • Ludvik Nábělek (2)
  • Slavomíra Očenášová-Štrbová (1)
  • Martin Patúš (1)
  • Andrej Predajniansky (1)
  • Emil Rakyta (1)
  • Richard R. Senček (32)
  • Anna Senčeková (9)
  • Vladimír Sklenka (6)
  • Andrej Stollmann (1)
  • Igor Thurzo (1)
  • Miloš Tichý (1)
  • Oto Tomeček (2)
  • Tomas Trstensky (1)
  • Peter Urban (1)
  • Jan Vicen (1)
  • Július Voskár (2)
  • Michal Várošík (1)
  • Ľubomír "Puky" Wágner (3)
  • Marián Číž (2)
  • Jozef Ďuriančík (5)
  • Jarmila Ďurišová (1)
  • Martina Škodová (1)
  • Ján Žilák (1)

Kategórie článkov

  • Zabudnutý Karol Grün a príbeh jeho rodiny 2. svetová vojna
  • Tajovské pokušenie História okolia
  • KATALPA A GLEDÍČIA V BANSKEJ BYSTRICI Fauna a flóra
  • Spomienky na židovskú rodinu Grünovcov 2. svetová vojna
  • SIROTINEC ZVOLENSKEJ ŽUPY História inštitúcií
  • Fontána na banskobystrickom Ringu – stručný pohľad do jej histórie Stavby a architektúra
  • Narodila sa v Nadabule (Sajoháza) pri Rožňave, ako šieste dieťa Ester Reikovej . Jej otec Arpád Reik sa s celou rodinou presťahoval do Radvane v roku 1921, kde si otvoril papiernicky obchod. Marta získala základné vzdelanie v B. Bystrici a po dvoch rokoch štúdia na obchodnej škole (1929-31), z ekonomických dôvodov školu zanechala a začala pracovať v železiarskej firme bratov Norbergerovcov. Postupne v rokoch 1931 – 38 vystriedala rôzne zamestnania: pisárka, pokladníčka, účtovníčka, obchodníčka. Už v roku1930 vstúpila do mládežníckej sionistickej organizácie Hašomer Hacair, kde prijala meno Chaviva, čo v hebrejčine znamená ľúbezná. V roku 1938 sa presťahovala do Bratislavy. Tu začala pracovať ako sekretárka jedného z vedúcich pracovníkov sionistickej organizácie Keren Kaymet Lejisrael (Židovský národný fond) Dr. Oskara Neumanna. Zároveň bola aj vedúcou sekretariátu Židovského národného fondu. O rok neskôr sa stala členkou ženskej sionistickej organizácie Women´s Interanational Zionist Organisation. Potom sa vydala za Avrama Martinoviča a spolu s manželom odišli v roku 1939 do Palestíny, kde sa stali zakladateľmi kibucu Maanit. V rokoch 1940 – 42 pracuje ako sekretárka Irgun Imahot ovdot (Organizácie na pomoc pracujúcim matkám). Ešte v roku 1940 sa stáva členom Hagany (1) a o rok nato aj jej úderným oddielom PALMACH. Keď britská spravodajská služba - SOE - hľadala dobrovoľníkov pre špeciálne operácie, Chaviva vstupuje do Pomocných ženských zborov RAF (WAAF) pod krycím menom Adela Robinsonová. Po dvojročnom vojenskom a spravodajskom výcviku na britskej vojenskej základni neďaleko Káhiry, -zložila prísahu kráľovi Jurajovi VI. a bola povýšená na seržanta anglického kráľovského letectva Royal Air Force (RAF). Zároveň prijala nové krycie meno Marta Martinovič. Dňa 19. júla 1944 bola rozkazom Hlavného veliteľstva vzdušných síl na Strednom východe ( M. E. H. Q. „ A „ Force ) zaradená do výsadku Amsterdam na post veliteľa. V rámci tohto výsadku bola poverená plnením spravodajských úloh a podporou SNP (2). Na vysadenie spoločne s ostatnými príslušníkmi desantu čakala v talianskom meste Bari, kam boli z Egypta prepravení 26.8. v roku 1944. Pôvodný zámer, vysadiť Chavivu spoločne s ostatnými členmi skupiny padákom sa nemohol realizovať, nakoľko britské vojenské zákony zakazovali nasadenie žien do bojov a nesmeli byť ani vysadzované v tyle nepriateľa. Preto bola na Slovensko prepravená lietadlom so skupinou amerických pilotov. Dňa 17. 9. v roku 1944 pristála na Troch Duboch . Muži s misie ( 3), sa spojili s Chavivou v B. Bystrici 22. 9. v r.oku1944 (4). Návrat do krajiny detstva mal trpkú príchuť, pretože jej príbuzní skončili v roku 1942 v koncentračných táboroch. Chaviva mimo úloh spojených s misiou, sa zaujímala o život Židovského obyv. v B. Bystrici a okolí ( v čase SNP bolo sústredených v B. Bystrici a okolí až 5 000 Židov). Pomáhala pri odchode detí a starších občanov do Palestíny cez Maďarsko. Organizovala spolu s pracovným výborom Židov v B. Bystrici sociálnu a finančnú výpomoc pre Židovské obyvateľstvo. Spoločne s ostatnými členmi misie vycvičili 40 Židovských bojovníkov a vytvorili z nich partizánsku skupinu. Po okupácii B. Bystrice (27.10.1944) skupina Amsterdam spolu s partizánmi organizovala vybudovanie dočasného tábora pre Židovských utečencov nad Pohronským Bukovcom. 31.10. 1944 bol tábor prepadnutý protipartizánskym komandom 14. divízie SS Galície Ivana Demjanuka. Z misie sa zachránil CHaim CHemeš, ostatní členovia, včítane Chavivy padli do nemeckého zajatia. V B. Bystrici boli vypočúvaní, kruto mučení a nakoniec v Kremničke 20.11. v roku 1944 popravení a pochovaní v spoločnom hrobe. Po exhumácii bolo telo Chavivy Reikovej prevezené do Prahy na Olšanský cintorín na parcelu britských letcov RAF. Na žiadosť izraelskej vlády, boli jej pozostatky znovu exhumované a prevezené do Izraela na posledný odpočinok. Dňa 20. 9. v roku 1952 bol pochovaná na Herzlovej hore – Har Herzl v Jeruzaleme. In memoriam bola povýšená do hodnosti podplukovníka izraelskej armády. V Izraeli jej meno má kibuc Lahavol Chaviva, vzdelávací inštitút Givat Chaviva, jedna z lodí privážajúcich Židovských prisťahovalcov do Izraela a jedna z ulíc v Tel Avive. Od roku 1994 je udeľovaná nemecká mierová cena Reik – Friedenspreis. Na Slovensku v roku 1964 dostala Pamätnú medailou SNP in memoriam. Mesto B. Bystrica jej dňa 21.augusta v roku1990 udelilo Čestné občianstvo in memoriam. Jej meno bude nosiť aj novozriadená ulica v B. Bystrici v blízkosti pamätníka SNP. Dňa 9. septembra 2013 v areáli Múzea SNP v B. Bystrici položil veľvyslanec Izraela základný kameň pre Záhradu Chavivy Reikovej v ktorej má byť do roka osadená pamätná tabuľa a busta Chavivy Reikovej. Záhrada bude sprístupnená pri príležitosti 100. výročia narodenia Ch. Reikovej. Riaditeľ Múzea Židovskej kultúry v Bratislave Pavol Mešťan na adresu Chavivy Reikovej povedal „ Vrátila sa, hoci musela tušiť, že ju môže stretnúť smrť. Zároveň je dôkazom toho, ktorý popiera falošné tvrdenia, že Židia nechceli v druhej svetovej vojne bojovať. Ona neváhala ani na chvíľu a som presvedčený, že jej vzťah k Slovensku prispel k tomu, že skupinu parašutistov poslali do Banskej Bystrice, a nie do iného štátu v Európe „ . Text doplniť podľa foto na internete, prípadne archívu Múzea SNP alebo ŽNO v B. Bystrici. Poznámky. 1.Hagana bola vojenskou organizáciou, ktorá pôsobila na území Palestíny počas britského mandátu a jej úlohou bolo ochraňovať židovských osadníkov. Palmach ,v nej sa sústreďovali elitné jednotky Hagany. 2. Cieľom skupiny Amsterdam boli spravodajské úlohy. ( o priebehu SNP; zaisťovať spojenie medzi Veliteľstvom 1.Čs. armády a britským velením; zabezpečovať pomoc spojeneckým letcom zostrelených na slovenskom území, organizovať ich presun na územie Talianska; spolupráca s americkými odbojovými skupinami na území Slovenskej republiky ). Ďalej odovzdávať informácie o postavení Židov na Slovensku, o vzťahoch medzi Židmi, Slovákmi a Čechmi 3.Cvi Ben Jakov, Štefan( Rafi ) Reisz, CHaim CHemeš, neoficiálnym členom misie sa stal aj Róbert Willis (Aba Berdičev). 4. Padákom pristáli na pravom brehu Váhu, severne od Turčianskych Kľačian. Putovali cez Turany ,Nolčovo a Necpaly ,odkiaľ prišli do B. Bystrice. Úryvok z pripravovanej publikácie „ Kapitoly zo života Židovskej komunity v B. Bystrici “ .
    Marta Chaviva Reiková, Adela Robinsonová, Marta Martinovič – 21. júl 1914 – 20. november 1944 2. svetová vojna
  • PAPIERNE NA ÚZEMÍ SLOVENSKEJ ĽUPČE 1.ČASŤ Cechy a remeslá

Najnovšie články

  • Čaro holičstiev v minulosti
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče, 3. časť
  • Papierne na území Slovenskej Ľupče 2.
  • BADÍNSKY PRALES
  • PAPIERNE NA ÚZEMÍ SLOVENSKEJ ĽUPČE 1.ČASŤ

O nás

Časopis Bystrický permon vznikol v roku 2003 s cieľom populárnou formou oboznamovať obyvateľov mesta s jeho bohatou avšak po vačšine zabudnutou históriou. viac info

Copyright © 2025 Bystrický PERMON.

Powered by PressBook News WordPress theme

Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}