Oproti minulosti sa sortiment čajov na Slovensku podstatne rozšíril. Okrem bežných čiernych a zelených čajov existuje široká paleta ovocných čajov (s pridaním chemických látok – aróm, aj bez nich), rôzne kvitnúce čaje či pečené čaje. Už sa skoro zabúda na čaje, ktoré sa pripravovali zo samozberu rôznych byliniek, kvetov lipy či plodov šípky, kôry jabĺk a pod. Jedným zo zaujímavých a chutných čajov je čaj konopný. Pár slov o ňom.

Na úvod niekoľko slov o konope siatej (Cannabis sativa L.), ktorá sa na Slovensku i v okolí Banskej Bystrice v minulosti bežne pestovala. Pred pár rokmi ešte patrila k zabudnutým plodinám, dnes dochádza k recesii jej pestovania. Hneď v úvode treba upozorniť, že nejde o „trávu“, známu to marihuanu (ľahká droga) pochádzajúcu z konope indickej (Cannabis indica L.).

Konopa je jednoročná, dvojdomá rastlina s vretenovitým koreňom, ktorý dosahuje hĺbku 30-40 cm, pri hlbokých pôdach a naplaveninách však dosahuje hĺbku až 2 m. Byľ je priama a môže dosahovať výšku až 4 m. Konopné vlákno obsahuje až 77 % celulózy, 9 % inkrustačných látok, 0,6 % voskov a tukov, 0,8 % popola a cca 9 % vody. Semeno konopy obsahuje 2,7 % dusíka, 0,21 % P205, 0,55 % K20 a 1,5 % CaO, taktiež 25-33 % dobrého technického a jedlého oleja. Používal sa na výrobu lakov, fermeží, v mydliarstve, ale aj ako omastok. Vyrába sa z neho fytín, ktorý je dobrým liekom pri liečení chudokrvnosti, neurastémie a iných chorobách. Pazderie sa využíva na výrobu celulózy a získavanie furfurolu. Plevy obsahujú farmaceuticky využiteľnú kyselinu canabidiolovú majúcu silný baktericídny účinok. Okrem využívania konope ako priadnej rastliny sa začína používať aj ako stavebný materiál, resp. energetický zdroj. Konopa patrí súčasne aj k liečivým rastlinám. Tak ju charakterizoval už rímsky lekár  Dioskorides  v svojej príručke De materia medica. V USA bolo používaná ako deklarované liečivo  od roku 1864. Svoje využitie nachádza aj v gastronómii. V Rakúskom mestečku Hanfthal, kde sa konopa pestovala už pred 900 rokmi, vám domáci  pripravia trebárs konopnú klobásu alebo rezeň  a zapiť to môžete pivom, vínom alebo limonádou z konopy. V  Českej republike sa vyrába tzv. „konopná vodka“ a biomasa konopy siatej sa dá vhodne využiť aj na prípravu tzv. „konopného čaju“. Netreba zabúdať, že v minulosti patrila konopa siata k bežným druhom potravín. Neskôr sa z jej semien začal vyrábať kvalitný olej, v Rusku sa ešte aj dnes pripravuje konopné maslo.

Čo je to tzv. „konopný čaj“, resp. čo všetko obsahuje? Obsahuje stonky, listy, kvety a nezrelé semená konopy siatej. Neobsahuje však THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) a nemá omamné účinky. Neobsahuje teín (kofeín) ani triesloviny. Konopa je jedna z najúčinnejších liečivých rastlín so širokospektrálnym účinkom s jedným z najvyšších obsahov vitagénov. Konopný čaj je príjemný aromatický čaj s nežnou konopnou arómou, hnedozelenej farby, zemito-konopnej chuti. Možno ho piť kedykoľvek vo dne alebo v noci, teplý alebo studený. Sladí sa  cukrom alebo medom. Je vhodný pri nespavosti, migrénach, bolestiach kĺbov, svalových kŕčoch, fantómových bolestiach a bolestiach všeobecne, astme, dýchacích ťažkostiach, cukrovke, poruchách spánku a nálady. Používa sa ako podporný prostriedok pri liečbe Parkinsonovej choroby, AIDS, následkov chemoterapie pri liečbe rakoviny, psychických ťažkostí, alkoholizmu,  TBC  a mnohých ďalších chorobách. Podporuje trávenie a funkcie vnútorných orgánov. Jeho antibiotické, antiseptické, analgetické  a celkovo hojivé vlastnosti sú známe už od stredoveku. Je vhodný tiež na kuchynskú úpravu, prípravu odvarov, výťažkov, obkladov, kúpeľov, inhalačných kúr atď.

Na záver aspoň jeden jednoduchý recept na prípravu konopného čaju (výluhu): Jednu čajovú lyžičku čajoviny zaliať 150-500 ml vriacej vody, lúhovať  5-10 minút. Pre spestrenie chuti možno konopnú čajovinu kombinovať s ďalšími bylinami. Najvhodnejšie sú napr. baza čierna, žihľava, medovka, mäta, list čiernej ríbezle, maliny alebo ostružiny, sušené ovocie, šípky, vanilka, škorica a pod. Na vonkajšie použitie: 1 polievková lyžica čajoviny na 0,5 l vody, variť 10 minút a  lúhovať 15 minút.

Notbert GáborčíkFauna a flóra
Oproti minulosti sa sortiment čajov na Slovensku podstatne rozšíril. Okrem bežných čiernych a zelených čajov existuje široká paleta ovocných čajov (s pridaním chemických látok – aróm, aj bez nich), rôzne kvitnúce čaje či pečené čaje. Už sa skoro zabúda na čaje, ktoré sa pripravovali zo samozberu rôznych byliniek, kvetov lipy...